Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Amsterdam a nejnižší nizozemský bod

Michal Zhor 0

Za chvíli to bude šest let co jsem navštívil nejvyšší bod Nizozemí VaalserBerg (321 m. n m.) a protože mne relaxační režim odtáhl do Amsterdamu, tak jsem chtěl zdolat nejvyšší bod Amsterdamu. V mapách se mi dařilo nacházet pojemnované kopečky až cca 30-60min za Amsterdamem a když jsem konečně nalezl v mapách označený kopec, který se dokonce jmenoval Raesberg, tak jsem zjistil, že se jeho vrchol nachází ve výšce mínus 2 metry nad mořem. Kopec, pche ….. kopec pod hladinou moře …. pche. Po hlubokém studiu topografických map jsem sice identifikoval pár míst s nadmořskou výškou 19-20 metrů, ale na těchto místech se nacházejí budovy či zahrady, místa dle satelitních snímků nejsou ničím zajímavá a tak jsem přehodnotil můj prvotní cíl.

Ve městě neřesti jsem si v uličce lásky nekoupil černošku, nezainvestoval jsem do žádné drogy volně prodejné v Amstru, dokonce jsem si nenalil do hlavy místní Heineken. Jsem sportovec a puritán, zdolal jsem dva zajímavé body hlavního nizozemského města.

Bod 1 nejvyšší budova města s vyhlídkovou plošinou A’DAM Lookout ve výšce 100 metrů. Ve výtahu pěkná světelná show, na vyhlíkové plošině nejvýše položená evropská střešní houpačka a velký Heineken za 8 euro.

Bod 2 – nejnižší bod Nizozemska alias znouzectnost se nachází vedle jedné fabriky na sklápěče a korby. Jeho výška dosahuje záporných hodnot, nachází se pod hladinou moře a já to neměřil, ale naměřené hodnotě uvěřil. Na podstavci „hloubkoměru“ je napsáno – 6,74. Oblast vznikla odvodněním poldru a nachází se od Amsterdamu vzdušnou čarou cca 50km směrem k Rotterdamu.

Všem, kteří půjdou v mých šlépějích radím: bacha na cyklisty !!! Jejich jízda je pekelná a mají právo silnějšího !

Bod 1 A’DAM Lookout

Bod 2 Nejnižší bod Nizozemí

Ostatní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *