Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Puy de Sancy – vrch uprostřed Francie

Michal Zhor 2

JIž déle než rok jsem měl v hledáčku Francouzské středhoří a jeho nejvyšší horu Puy de Sancy. V polovině června jsem měl odletět na prodloužený víkend do této oblasti, ale moje cesta skončila na pražském letišti neb letadlo z Lyonu do Prahy ani neodstartovalo. Smůla s EasyJet. Druhá šance se naskytla koncem července a já ji chytil „za pačesy“ a v sobotu přistál s Wizz v Lyonu. Na cestu jsem se vybavil expedičním speciálem, autem velikosti „lentilka“ Fiat 500, vozem bez motoru. Ve Francii se mi líbí široká nabídka potravin v jejich supermarketech, vždy váhám co nakoupit, aby se to vešlo do kufru auta i do žaludku horala.

Původní představa byla, že zdolám v jednom dni Puy de Dôme vláčkem a na Puy de Sancy nahoru využiji lanovku. Probudil jsem se sice pozdě, ale stále venku byla velká mlha, tudíž jsem návštěvu blízkého Puy de Dôme odsunul a jel směrem k Puy de Sancy. Tímto rozhodnutím jsem na výstup získal dostatečný časový prostor a rozhodl jsem se, že uskutečním velký okruh, cestu dlouho 12,6km s převýšením 719m. Auto jsem nechal na parkovišti pod vrcholem Puy de Capucine (zde je i ferrata) a pokračoval až na krásně zelený hřeben prorostlý milionem druhů rostlin. Cesta se neobešla bez lidí, ale nebyly to davy jako na Sněžku, mačkání proběhlo jen na vrcholu Puy de Sancy ve výšce 1885 metrů nad mořem. Dříve tato sopka dosahovala do 2500 m n. m., ale holt jsem dorazil se skluzem. Po zdolání mého cíle jsem doplnil tekutiny v chatě pod vrcholem (do této chajdy jezdí lanovka ze spodního parkoviště) a musím konstatovat, že i nabídka jídel nevypadala vůbec nudně. K sestupu jsem použil spodní část trati a po pár hodinách na nohách jsem se vrátil ke Kapucínovi za mojí pětistovkou. Ubytoval jsem se přímo v lázeňském centru Mont-Dore, zažil jazz koncert, ochutnal místní piva ….. krásný to život na tomto světě.

Druhý den jsem „na srabáka“ zdolal vrchol Puy de Dôme ….. vlakem !

Puy de Sancy

Puy de Dôme

  1. Jaro Flidr Jaro Flidr

    Kopce pekné. Som si najprv myslel, že ti narástol biely chvost a to čapica.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Krása v přímém přenosu. Počasí mi vyšlo na 100% i když první ráno vypadalo, že neuvidím na krok a budu mokrej kohout. Doporučuji všem navštívit tento kout světa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *