Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Aruba – velkoduchá Jamanota

Michal Zhor 2

Když už člověk letí takovou dálku na Curacao, tak proč nehodit voko na Arubu. Původně jsem to chtěl uplavat, ale pak jsem zjistil, že létá krásné pidiletadélko a plán měl jasné kontury. Let trval lehce přes dvacet minut, pilot měl letoun DHC-6 Twin Otter dokonale zvládnutý a nezažil jsem při přistání skoky či náraz jako při jiných letech s pidiletadélky. Aruba se nachází přibližně 30km od pobřeží Venezuely (Curaçao 65km) a je méně než poloviční ve srovnání s Curaçaem. Nemají zde curacao likér, mají zde pomerančový rum. Mým cílem nebylo barové povalečství, ale zdolání nejvyšší hory ostrova, tudíž hned po přistání a převzetí vozidla jsem se vydal do národního parku Arikok. Po zakoupení vstupů jsem se vydal po kůly značené stezce, cesta byla upravená kameny a kamenými schody a navigace v mapy.cz mi jen usnadňovala rozhodnutí, kterou variantu výstupové trasy využít. Pro 99,99% turistů musí být finále tohoto výšlapu zklamáním, protože vás zastaví bílá brána, plot a výhled na radar. Já měl z peakbagger.com nastudováno, že až k vrcholu se nedá dostat, že by se muselo jít oblastí za prvním plotem, neboť alternativní cesta vede přes trny, kaktusy a jiné hnusy. Rozhodl jsem se, že dírou v plotu nepolezu a zkusím prvovýstup takzvanou „českou jamanota stezkou“. Kdyby měl někdo chuť opakovat po mně, tak ať si to zakáže, protože to není jako evropská cesta trním či kopřivami. Trny vám pronikají přes podrážky, některé kaktusy se vám umí zapíchnout ostny s háčky tak silně, že musíte vyvinout sílu k odtrhu vskutku zvířecí. Po čtvrthodině se mi podařilo zdolat vrchol z opačné strany než vede stezka k radaru. Udělal jsem si pár fotografií vrcholového kamene a uznal, že únikovou cestu využiji podél betonové zídky oddělující radar od zabijácké květeny. Plazením při zdi jsem se dostal k bráně číslo 2 a odtud jsem se vracel stezkou ilegální, kterou jsem původně nechtěl jít nahoru. Po opuštění zakázaného prostoru dírou u brány 1 konstatuji, že kdo chce zdolat vrchol Sero Jamanota, dosáhnout nadmoršké výšky 188 metrů, tak nechť volí ilegální cestu. Kdo bude tvrdohlavý jako já, ten bude muset sednout na šutr, vytahovat trny z podrážek, jako já :-). Jamanota znamená v jazyce arawak „zdroj velkých duchů“, ale já žádné duchy nezaznamenal. U recepce na vstupu do parku jsem vlezl do vozu a jel se podívat na krásné zálivy a písečné duny bez lidí. Jízda je sice po asfaltu, lze ji zvládnout i s vozidlem bez vyššího podvozku, ale doporučil bych krátké auto, vůz s krátkým rozvorem, jinak při přejezdu mnoha odvodňovacích kanálů buď urvete předek či zadek ……. nebo se stanete mistrem svého čtyřkolého oře.

Po úspěšném zdolání vrcholu si každý alpinista zaslouží odměnu a protože, jsem věděl, že místní pivovar neprovádí od roku 2023 komentováné prohlídky, nemá otevřenou „podnikovou“ prodejnu, tak jsem místní piva nakoupil v čínské sámošce.

Tento život se podařil, co víc si přát …… narodit se příště jako pták. Letu zdar !

  1. Jaro Jaro

    Kaktusy nádherné, pivo lákavé a kopec zdolaný. Dovolenka uteká…

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Příjemné letí jak MiG 21, ale teším se na československá vedra. Místní monotónní teplo není pro turismus to ořechové a jsem rád, že vrchol nebyl vzdálen 20km. To bych si musel vzít kastl piv a vanu vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *