Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Curaçao – Christoffelberg v karibik hicu

Michal Zhor 2

Máme tu prázdniny a v tuto dobu méně cestuji, moře i hory nechávám davům a pokud to jde, tak jen kutím, buduji, dřu a lelkuji. Tento rok vše nasvědčovalo totožnému scénáři. Do přeplněných destinací se mi nechtělo a když už někam, tak do nějaké exotiky. Jednoho večera na mne mrkla nabídka od holandské TUI a byla to nabídka co se neodmítá. Chvíli jsem váhal, zda chci vidět Amsterdam, ale zpětně hodnotím mé rozhodnutí jako bezchybné. Amstr nezklamal, let neměl zpoždění jako lety do allpecky turecké a já se po necelém půldni letu zjevil na ostrově Curaçao. Každý zná tento nápoj, málokdo ho asi pil a většina ho neumí vyslovit. Jak na to ? Curacajo ? Ne ! Kyrasó ? Ne ! Kur a co ? Ni ! Karako ? Bože jen to ne. Nebude lepší letět na Cubu ? 🙂 Zde můžete natrénovat Curaçao.

Na ostrov jsem nepřijel na babetě, tudíž jsem měl za sebou časový posun -6 hodin, ale nebyl čas na přemýšlení a hned ráno jsem vyrazil do Christoffelparku. V informační boudě podepíšete lejstro, že má máte ve zdravém těle zdravého ducha, nepolezete v podpatcích, výstup zahájíte do 10h ranní a zejména, že pokud vás v tom hicu jebne, tak jste šel na svoje riziko. Zaplatíte vstupné a můžete do národního parku jet i vozidlem. Nebojte se, zvládne to i auto velikosti „lentilka“, jede se po betonové cestičce. Velkou výhodou je, že cesta je jednosměrná a pokud se nenajde nějaký Joe B., tak nikoho v protisměru nepotkáte. Malé auto má nespornou výhodu v tom, že dobře zaparkujete i na malém parkovišti u vyhlídek a hlavně se vejdete na tu úzkou cestu zcela bez problémů. Na vrchol vede žlutě značená cesta, naleznete ji v mapy.cz jako čerchovanou pěšinu, ale nenabídne vám to trasu ani turistickou a ba ani rychlou. Parkoviště je dostatečně velké, okolo naleznete několik stolů k relaxaci po výstupu a značení cesty je na 90% úseku zbytečné …… jdete prošlapanou pěšinou a kdo by chtěl se chtěl odklonit, tak „mačetě zdar“. Po cestě můžete počítat ještěrky, leguány a kdejakou havěť. Já snědl jen jednu mouchu, ale po tom co jsem ráno našel v posteli červeného štíra, tak mne už nic nepřekvapí. Poslední partie nejsou pro chromého, ale skalky vyleze i zdatné dítko či důchodce. Výhledy krása, jen to klima dává srdcařům na komoru, tudíž doporučuji nepodcenit a mít tak litr vody na osobu. Nejvyšší kopec není žádná placka, ale dosahuje jen do výšky 372 m n. m. , ale i tak Christoffelberg je nejvyšší horou ABC ostrovů (Aruba-Bonaire-Curaçao). ABC ostrovy jsou šutrózně vápencové, SSS ostrovy (Saba, Svatý Eustach a Svatý Martin) jsou původu sopečného, kopce jsou zde vyšší a na Sabě naleznete nejvyšší horu Nizozemského království – Mount Scenery (877 m n. m.).

Před výstupem jsem se nakopl pivem z Venezuely, po zdolání jsem se odměnil pivem z Dominikánské republiky a večer si dám pivo z místního pivovaru. Pracovat na terase nelze, nejdříve mne okupovali kontaktní ptáci, pak nějaký se připlazili …. ano když připlazili, tak plazi ….. a nakonec doskákali prasata. Pivu, kaktusům a zejména vrcholům …… zdar !

Kdo by sem zavítal a chtěl půjčit auto, tak doporučuji Erica a Sophii – LowBudgetCar

Kdo by dumal jak se na Curacao dostat, nechť se snaží ulovit akci na holandské TUI (letenka z Amsterdamu a ubytování se dá sehnat mnohem levněji než se vám podaří poskládat sólo letenka z měst okolo ČR).

  1. Jaro Flidr Jaro Flidr

    Páči sa mi ako dodrziavaš pivný režim.

    • Michal Zhor Michal Zhor

      Je to tak. Většina neúspěšných horalů na vrchol nedorazila, jejich vyschlá těla straší okolo pěšiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *