Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Písečník – lidmi vydlabaný, lidmi zaneřáděný

Michal Zhor 0

Nejvyšší vrchol Vidnavské nížiny jsem se pokusil zdolat již v březnu. Zdolal jsem Spálený kopec a po konzultaci s experty uzavírám, že Spálený kopec leží za hranicemi geomorfologického celku.

V den sváteční jsem si vytyčil za cíl výletu vrchol Písečník. Startoval jsem od Slezské Harty, což není vzdušnou čarou zas tak daleko, ale časově to je štreka jak na konec světa. Naštěstí jsem nešel tuto trasu pěšky. Výchozí bod výšlapu jsem zvolil u koupaliště Červenka, šlapal okolo pidiříčky Červenky, omrkl cestou rybník ….. že by se jmenoval Červenka ? …. nevím, ale kapři červenku neměli bo už jsou asi na cestě k vánočním jedlíkům (já vím, kapři červenku nemají …… i když – dnes ne, zítra kdoví …..).

Vrchol je patrný již z dálky. Jedná se o zarostlou pískovnu, která po vykutání v centrální části byla zavážena bordelem lidským. Aktuálně je vrchol neudržovaný, hustě zarostlý a v centru se mi podařilo najít i malé jezírko (čti: kaluž), do kterého jsem zvládl po kotníky vstoupit.

Vrchol není označen (ani kámen, ani tyč a už vůbec značka či pomník), ale našel jsem hrnec a několik přízemních krmítek v různé fázi rozpadu a rozkladu. Vrchol nacházející se výšce 290 m n. m. padl (druhý nejnižší vrchol z 94 celkových).

GPS: 50.4066667N, 17.0141667E

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *